Els primers contactes

Et facilitem totes les dades que et calen per tenir una visió detallada d'aquest gran trencaclosques que és Catalunya, una terra on la diversitat lingüística i cultural estan presents a cada racó.

Descobreix com som els catalans

Molta gent arriba a Catalunya i no coneix la realitat que hi trobarà. Descobreix-ho per mitjà dels materials que t’oferim. Tenen com a objectiu que l’alumnat estranger que ve a estudiar a una universitat catalana conegui diferents aspectes sobre els nostres hàbits, la nostra societat i la situació lingüística.
image/svg+xml
Conec el país
Visc a Catalunya
Test
Objectius

Donar a conèixer quin és l’ús del català.

Descripció

En els darrers anys, centenars d’estudiants internacionals han arribat a Catalunya sense saber quina és la situació lingüística. Ets un d’ells? A continuació, es detallen alguns fets que us poden ajudar a conèixer-la.

Píndoles d’informació.

image/svg+xml
Conec el país
Visc a Catalunya
Test
Objectius

Catalunya en un clic és un recull d’enllaços a llocs que proporcionen informació útil sobre la vida a Catalunya.

Descripció

Aquí hi ha alguna cosa per a tothom: història, cuina local, festivals, consells útils, entre d’altres. Si esteu pensant a venir aquí a estudiar, és un bon lloc per començar a planificar la vostra estada. Si ja heu aterrat, és un bon lloc per obtenir més informació sobre nosaltres.

image/svg+xml
Conec el país
Visc a Catalunya
Text
Objectius

Donar a conèixer a les persones que vénen a una universitat de Catalunya diversos aspectes sobre els hàbits i el funcionament de la societat catalana.

Descripció

Amb aquesta guia podràs saber com se saluda una persona que s'acaba de conèixer, quan convé parlar a algú de tu o de vostè, com cal actuar quan ens conviden a sopar...

image/svg+xml
Com acollir
Conec el país
Pluriculturalitat
Objectius

Facilitar la tasca a les persones que participen en l’acolliment de l'alumnat estranger que ve a estudiar a les universitats catalanes.

Descripció

S’adreça a les persones que treballen o col·laboren en la rebuda i integració d’aquest col·lectiu, i que té com a objectiu proporcionar-los uns recursos que els facilitin la tasca d’acolliment.

image/svg+xml
Conec el país
Pluriculturalitat
Visc a Catalunya
Objectius

Descobrir i contrastar aspectes culturals de Catalunya amb els països d'Europa. Afavorir la consciència intercultural i prendre consciència sobre el que compartim i ens diferencia.

Descripció

Preguntes tipus tests sobre aspectes socials de diversos països.

image/svg+xml
Com acollir
Conversem
Conversa
Objectius

Eina de suport als mentors i voluntaris lingüístics que participen en programes d’acollida de les universitats catalanes i que sovint es troben fent pràctica lingüística amb estudiants d’altres llocs del món que no saben català ni castellà o en tenen un coneixement molt bàsic.

Descripció

Conté  frases i expressions per practicar, continguts gramaticals complementaris explicats d’una manera senzilla i informació cultural que pot tenir interès per a les persones acabades d’arribar al nostre país. Aquest recurs ha rebut el suport de la Secretaria d’Universitats i Recerca del Departament d’Empresa i Coneixement.

Coneix la llengua

El català es parla en un territori de 68.730 km2, repartit entre quatre estats europeus (Espanya, França, Andorra i Itàlia). Quantes de les persones que hi viuen l'utilitzen? Trobaràs tota la informació referent a aquesta qüestió, on es parla, qui el parla, l'ús del català a l'ensenyament, a la cultura, al comerç...a l'apartat El català/coneixement i ús del web de la llengua catalana.

Pots consultar dades actualitzades sobre els coneixements i usos lingüístics en diferents àmbits: població, administració, ensenyament, serveis sanitaris i socials, mitjans de comunicació, consum cultural i món digital, món socioeconòmic, territoris de parla catalana i projecció exterior.

Si t'interessa conèixer les dades anuals sobre la situació lingüística a Catalunya les trobaràs als Informes de política lingüística.

El català a la universitat
Mapa del domini lingüístic del català

Obre't al món

A les universitats catalanes entraràs en contacte amb persones d'altres llocs. Has pensat mai en les diferències culturals a l'hora de conviure i organitzar-te? En aquest apartat trobaràs eines per gestionar la diversitat cultural que et poden ajudar a relacionar-te eficaçment amb persones d'altres cultures i països.
image/svg+xml
Pluriculturalitat
Text
Pdf
Objectius

Guia de lectura ràpida i enfocament pràctic que convida a reflexionar sobre les similituds i les diferències entre cultures i països a l’hora de viure i organitzar-se: les relacions entre mestre i professor, els costums a taula, el valor de la puntualitat, l'espai que cal mantenir en una conversa, els nivells de soroll o el llenguatge corporal són alguns dels temes que s'hi tracten. 

Descripció

Està pensada especialment per a estudiants, professors i membres del PAS que tenen previst fer una estada acadèmica en una universitat estrangera o que treballen diàriament amb persones de tot el món.

image/svg+xml
Pluriculturalitat
Joc
Test
Objectius

Fer conèixer als usuaris del joc la diversitat lingüística, donar-los pistes per gaudir-ne i aportar-los de manera lúdica una visió oberta de la vivència de les llengües i del seu aprenentatge.

Descripció

Presenta a qui hi juga vint-i-cinc preguntes amb enunciats que ha de puntuar entre 0 i 5. El jugador té un retorn explicatiu per a cada pregunta i, en haver-les respost totes, obté una puntuació que indica el seu nivell d'obertura a les llengües. Sigui quina sigui la puntuació obtinguda, qui ha participat en el joc pot llegir, al final del joc, un perfil complet de la persona "oberta a les llengües".

image/svg+xml
Pluriculturalitat
Text
Pdf
Objectius

Fer difusió entre la comunitat universitària d’un material que doni alguns consells, pràctics i entenedors, per ser una persona lingüísticament sostenible i compromesa amb la preservació de la biodiversitat lingüística.

Descripció

És un recurs multilingüe que es pot llegir en alemany, amazic, anglès, català, castellà, francès, esperanto, èuscar, gallec, grec, italià, japonès, occità, i en llengua de signes catalana, castellana i internacional.